Activitats

LOOP DISSENY I CIRCULARITAT 2022 és un esdeveniment que es va celebrar a Mallorca la darrera setmana de maig de 2022. La transformació, la reutilització i la proximitat varen protagonitzar set dies d’exposició, conferències, xerrades i documental sobre el disseny i la circularitat a Mallorca.

Exposició

Aquesta exposició va mostrar les cares de dissenyadors, arquitectes, productors i investigadors que volen aprofundir en com poden contribuir al medi ambient mentre treballen en activitats que giren al voltant de la producció constant.

A partir dels projectes exposats, LOOP DISSENY I CIRCULARITAT va posar en valor matèries primeres locals: la fusta de Mallorca i els residus sòlids generats per la indústria o per la mateixa ciutat.

LOOP va comptar en aquesta edició amb la col·laboració d’ABA ART LAB, del Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca i de la Fundació Aedificat, i amb la participació del Grup de Construccions Arquitectòniques i Enginyeria d’Edificació de la UIB-FUEIB (Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears), el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (GOIB) i el CEFOR (Centre Forestal de les Illes Balears), Aulets Arquitectes, Fusteria Galmés, Guillem Aloy, Ladrillerías Mallorquinas, Nicolas Guevara, Pavimentos Lloseta i Tonia Fuster, a més de Jean Marie del Moral, Laura Van Severen i Ricardo Cases, i Jaume Reus.

Nou Morter Amarar La Pecera

Conferències

Durant dos dies es varen programar un seguit de conferències amb noms internacionals al voltant de l’arquitectura i la mineria urbana.

Carles Oliver va contagiar la seva passió en «Quatre maresos i un poc d’alga». L’arquitecte, responsable del Departament Tècnic de l’IBAVI i premi Guillem Sagrera d’Arquitectura dels Premis Ciutat de Palma, va explicar algun dels seus projectes, com el dels habitatges de protecció pública al carrer Salvador Espriu, exemple de la recuperació de l’arquitectura tradicional i de la lluita contra el canvi climàtic.

Roger Tudó va reivindicar el seu espai vital. El fundador d’H Arquitectes va traçar la línia temporal néixer... vida... mort aplicada a l’arquitectura: «la circularitat és la relació entre aquestes parts, és com una reencarnació de l’ànima de les coses». El seu lema: « millor que abans, millor que nou, millor a llarg termini».

Renaud Haerlingen i Aude-Line Dulière, membres de Rotor, varen incidir en que els nivells actuals de consum són insostenibles, cosa que no pot canviar des de la immediatesa: «per difícils i incòmodes que siguin, cal començar a imaginar nous futurs».

Jaume Mayol i Irene Pérez, de TEd’A ARQUITECTES, varen parlar sobre recursos naturals, identitat i residus. Varen exposar el seu treball amb casos reals, com la casa de Montuïri en la qual varen trencar les pedres per poder conservar-les; o el pont de reminiscència romànica construït a partir dels residus d’una església.

Guillem Aloy va moderar els TALKS. Arquitecte, investigador i docent de l’ETS Arquitectura Barcelona-UPC, Guillem Aloy és coautor de les propostes de disseny del nou llambordí higroscòpic per al projecte LOOP.

Documental

«LOOP DISSENY, un camí cap a circularitat» és un documental que promou la recuperació de la fusta i de la mineria industrial i urbana.

El documental dona veu a professionals experts en àmbits diferents, des de la investigació, el disseny industrial, l’arquitectura, la producció i els materials. Una recopilació d’opinions adquirides des del coneixement, des de l’experiència professional i personal al més alt nivell. Perspectives diferents que, unides i compartides, es transformen en l’esperança de transitar un camí en comunitat que contribueixi a fer productes més sostenibles i respectuosos amb el territori, amb el nostre entorn.

El documental, que ha estat comissariat i coordinat per l’IDI i dirigit per Sepúlveda Brothers, recull els testimonis de persones que volen emprendre un camí de canvi davant els reptes i desafiaments que com a societat tenim tant a escala local com global, compta amb la col·laboració del Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca i la Fundació AEDIFICAT.