Carles Oliver, IBAVI, H Arquitectes, Aude-Line Duilière i Renaud Haerlingen, ROTOR

Conferència Loop Disseny

Durant dos dies es varen programar un seguit de conferències amb noms internacionals al voltant de l’arquitectura i la mineria urbana.

Carles Oliver va contagiar la seva passió en «Quatre maresos i un poc d’alga». L’arquitecte, responsable del Departament Tècnic de l’IBAVI i premi Guillem Sagrera d’Arquitectura dels Premis Ciutat de Palma, va explicar algun dels seus projectes, com el dels habitatges de protecció pública al carrer Salvador Espriu, exemple de la recuperació de l’arquitectura tradicional i de la lluita contra el canvi climàtic.

Roger Tudó va reivindicar el seu espai vital. El fundador d’H Arquitectes va traçar la línia temporal néixer… vida… mort aplicada a l’arquitectura: «la circularitat és la relació entre aquestes parts, és com una reencarnació de l’ànima de les coses». El seu lema: « millor que abans, millor que nou, millor a llarg termini».

Conferència Loop Disseny

Renaud Haerlingen i Aude-Line Dulière, membres de Rotor, varen incidir en que els nivells actuals de consum són insostenibles, cosa que no pot canviar des de la immediatesa: «per difícils i incòmodes que siguin, cal començar a imaginar nous futurs».

Jaume Mayol i Irene Pérez, de TEd’A ARQUITECTES, varen parlar sobre recursos naturals, identitat i residus. Varen exposar el seu treball amb casos reals, com la casa de Montuïri en la qual varen trencar les pedres per poder conservar-les; o el pont de reminiscència romànica construït a partir dels residus d’una església.

Guillem Aloy va moderar els TALKS. Arquitecte, investigador i docent de l’ETS Arquitectura Barcelona-UPC, Guillem Aloy és coautor de les propostes de disseny del nou llambordí higroscòpic per al projecte LOOP.