Un món tàctil i experimental
Marta Àgueda Pascual va cursar escultura a la Massana i després la diplomatura en disseny de producte a la Llotja (Barcelona). Des de llavors, ha anat combinant, complementant i alternant ambdues disciplines. Una li aporta l’experiència i el coneixement de la matèria. L’altra, la part més tècnica i depurada, la porta cap a un món d’utilitats i necessitats.
En aquest projecte Marta proposa una col·laboració de creativitat, assumint la responsabilitat d’utilització dels recursos del seu entorn, en què els materials apel·len directament a la seva imaginació i ens porten a pensar que les imatges de la matèria són tan emocionals com les idees formals.
«Tenint en compte la quantitat de materials naturals que estan en desús a les Illes Balears, he fet un treball de recerca combinant biomaterials per tal d’aconseguir un material consistent. Des d’un primer moment, he tingut especial interès a utilitzar la llana com a material estructural, el qual, combinat amb altres biomaterials, ha donat lloc a un ampli mostrari de diferents textures i qualitats».
«El pinyol d’oliva, juntament amb la llana, ha estat el protagonista d’un material que m’ha permès dissenyar i realitzar alguns productes com ara aquesta paperera de bany, en què s’incorpora una tapa de fusta de pi mallorquí reciclada de mobiliari en desús».
«Tot parteix del disseny i dels materials, ja que has de pensar que un producte determinat el pots fer d’una forma que al final de la seva vida útil sigui fàcil de descompondre i tornar a incorporar en el sistema, i que no segueixi la vella mentalitat d’explotació dels recursos naturals sense tornar res a canvi».
Fotografies de José Taltavull