Tècniques ancestrals en el tractament de la fusta per immersió amb aigua.

Amarar

A les Illes Balears hi ha actualment 220.786 hectàrees (ha) de terreny forestal; és a dir, el 44 % de la superfície de les illes és forestal. La gran majoria d’aquesta superfície (2/3 parts) són boscos (185.712 ha), 80.116 ha dels quals corresponen a pinars.

Des del 1960 fins al 2000 l’extensió boscosa s’ha incrementat un 26,6 % i ha passat de 34 a 67 milions d’arbres.

Els incendis forestals i altres fenòmens meteorològics ara són més intensos i freqüents. La necessitat de reduir el risc d’incendis fa imprescindible una bona gestió forestal i un millor aprofitament d’aquesta matèria primera, ja que els boscos són excel·lents embornals de CO2 i, perquè ho siguin, s’han de gestionar de manera correcta.

El 29 d’agost de 2020 un cap de fibló va afectar la zona de Banyalbufar, va arrasar unes 736 hectàrees i varen quedar abatuts uns 300.000 arbres en unes poques hores. Aquell desastre va ser el germen d’«Amarar», un projecte que va néixer per utilitzar la fusta dels arbres locals per a la fabricació de mobiliari, i contribueix a un canvi de model productiu en el sector de la fusta.

El nom Amarar es deu a la recuperació de les tècniques ancestrals locals en el tractament d’aquesta matèria per immersió en aigua per aconseguir una fusta més estable, més duradora i més fàcil de treballar. També la innovació en el disseny de les unions exclusivament amb fusta ens trasllada a tècniques que es remunten al passat.

Amarar és un projecte d’Aulets Arquitectes i Fusteria Galmés