Tècniques ancestrals en el tractament de la fusta per immersió amb aigua.
Amarar
A les Illes Balears hi ha actualment 220.786 hectàrees (ha) de terreny forestal; és a dir, el 44 % de la superfície de les illes és forestal. La gran majoria d’aquesta superfície (2/3 parts) són boscos (185.712 ha), 80.116 ha dels quals corresponen a pinars.
Des del 1960 fins al 2000 l’extensió boscosa s’ha incrementat un 26,6 % i ha passat de 34 a 67 milions d’arbres.
Els incendis forestals i altres fenòmens meteorològics ara són més intensos i freqüents. La necessitat de reduir el risc d’incendis fa imprescindible una bona gestió forestal i un millor aprofitament d’aquesta matèria primera, ja que els boscos són excel·lents embornals de CO2 i, perquè ho siguin, s’han de gestionar de manera correcta.
- Web: www.aulets.net
- Web: fusteriagalmes.com
- Fotografies: Xim Izquierdo
El 29 d’agost de 2020 un cap de fibló va afectar la zona de Banyalbufar, va arrasar unes 736 hectàrees i varen quedar abatuts uns 300.000 arbres en unes poques hores. Aquell desastre va ser el germen d’«Amarar», un projecte que va néixer per utilitzar la fusta dels arbres locals per a la fabricació de mobiliari, i contribueix a un canvi de model productiu en el sector de la fusta.
El nom Amarar es deu a la recuperació de les tècniques ancestrals locals en el tractament d’aquesta matèria per immersió en aigua per aconseguir una fusta més estable, més duradora i més fàcil de treballar. També la innovació en el disseny de les unions exclusivament amb fusta ens trasllada a tècniques que es remunten al passat.
Amarar és un projecte d’Aulets Arquitectes i Fusteria Galmés