«Han desaparegut a Manacor quasi la totalitat de fusters que fan mobles amb fusta massissa».
Tocar Fusta
La fusteria Germans Adrover va ser l’encarregada de produir el mobiliari per a LOOP Disseny i Circularitat dins del projecte TOCAR FUSTA. Un projecte que va donar suport a l’Ajuntament de Pollença per a l’exposició comissariada per Aulets Arquitectes i Curro Claret.
Els productors
Toni i Llorenç Adrover recullen el testimoni i l’experiència de son pare en el treball de la fusta i volen girar la ullada cap al passat, per donar també peu a un tipus de producció diferent, una alternativa als moments actuals de la indústria i l’artesania, tan emblemàtiques del municipi de Manacor, que es van transformant a mesura que es va perdent paulatinament l’ofici de fuster.
«Les fabricacions al detall no són rendibles, han desaparegut a Manacor quasi la totalitat de fusters que fan mobles amb fusta massissa».
Ells, com tots els seus companys de professió, varen començar treballant amb fusta massissa, i feien mobiliari per a comerços i per a la llar.
Durant les dècades de 1980 i 1990, el boom del creixement de places hoteleres a Mallorca va condicionar el tipus de producció a causa de la introducció de materials diferents, i la substitució de la fusta massissa per materials més econòmics, com els DM o els conglomerats. Aquest canvi en la forma i els material utilitzats en la producció és la conseqüència, entre d’altres, de la freqüent renovació del mobiliari en el sector hoteler amb l’objectiu de millorar l’experiència del client vinculada a l’interiorisme (cada deu anys aproximadament). Durant la dècada dels anys 90 a l’any 2000 es comença a treballar amb materials com la melamina.

- GERMANS ADROVER: germansadrover.com
- FOTOGRAFIES: Grimalt de Blanch




Cal destacar que la fusta massissa és l’únic material circular, ja que es pot tornar a introduir en el cicle productiu una vegada finalitzat el seu ús.L’enyorança de tornar als orígens, de tornar a tocar fusta, fa que en aquests moments apostin pel disseny de mobiliari i es converteixin en una alternativa en aquest àmbit.
En aquesta edició, LOOP 2024 dona suport a les professions artesanals i industrials de Mallorca, que es van difuminant i perdent, en especial a aquelles en què el disseny del producte pot potenciar l’ús de tècniques i materials que defineixen la singularitat de l’empresa, prestant especial atenció als components sensorial, emocional i d’exclusivitat aportats pels processos industrials i manuals.