Recuperant les teules dels enderrocs d'una antiga casa.
Huguet
Huguet és una empresa familiar que fabrica terratzos, rajoles hidràuliques i peces de ciment des de l’any 1933. La diferenciació d’Huguet rau en l’aposta pel disseny sobre un producte de base tradicional per convertir-lo en contemporani.
Són coneguts pel seu ambiciós impuls dels límits estètics, tecnològics i artístics dins el seu camp.
Per continuar sent innovadors, han col·laborat amb dissenyadors i arquitectes com Herzog & de Meuron, Sybilla, Lievore, Pinós, Barozzi Veiga, Elías Torres, Lluís Clotet, Alfredo Häberli, David Chipperfield, Jørn Utzon… aportant la seva creativitat a la feina d’Huguet.
Darrerament, estan treballant a aprofundir i investigar com poden ajudar el medi ambient mentre treballen en una indústria que gira entorn de la fabricació constant. S’adonen de la importància de la seva participació directa en el moviment de la sostenibilitat com a catalitzador del canvi per establir així un nou estàndard de la indústria.
«Hi ha una gran necessitat de crear aplicacions útils per a la gran quantitat de deixalles produïdes en lloc d’acabar el seu cicle en els abocadors. El terratzo és un material que es fa amb ciment i grava, però que admet altres materials com la fusta, el marbre, el metall, el vidre, les teules i, fins i tot, la goma. Això dona la possibilitat de reduir els enderrocs que ara es fossilitzen dins el terratzo polit per disminuir els residus».
El projecte que presenta experimenta amb terratzos a partir dels enderrocs d’una obra.
- Web: huguetmallorca.com
- Fotografies: José Taltavull
«Recuperarem les teules dels enderrocs d’una antiga casa per crear una rajola que respiri l’essència del seu passat. Lluny de la funcionalitat que les teules van tenir en la seva vida útil anterior, ara passaran a ser un element decoratiu i un record del seu origen anterior. Valorar la història que ara ha adoptat una altra forma.
»Fins ara el consum i la creació d’aquest tipus de material ha estat únicament una qüestió ètica, però avui dia és l’hora de també tenir en compte l’estètica i crear una peça amb un interès patrimonial i un aspecte contemporani».
El costat «eco» d’aquestes peces rau en la seva composició.
«Si parlam d’una rajola (tenint en compte que utilitzam la pols de marbre reciclat i el fang de les teules), podríem dir que es produirà amb un 35 % de la densitat de la peça reciclada. En el cas de fer un material macís (una taula o un lavabo), podria arribar a tenir fins al 70 % de material reciclat».
Es crea un nou material únic a partir de residus de construcció. Un fragment de la història es reinventa amb una nova aparença.