Reutilitzar tèxtil de rebuig i connectar l’economia social amb el disseny.

Monge Shoes / Deixalles

La Fundació Deixalles gestiona anualment més de mil tones de roba. Una pila de peces descomunal que rebutgen els ciutadans de Mallorca, la qual se selecciona i classifica pels seus treballadors per donar-li una vida nova.

Una part es destina a la venda de segona mà en les tendes pròpies de la fundació. Una altra es ven a majoristes per distribuir-les en comerços de roba antiga (vintage). Però sempre hi ha una part que, per algun tipus d’imperfecció, trencament o taca, no pot tornar a posar-se en circulació. Aquest material no acostumava a tenir una altra destinació que no fos la incineració.

Amb l’objectiu de poder reutilitzar aquesta matèria residual i connectar l’economia social amb el disseny, Monge Shoes ha creat una nova versió de la porquera tradicional mallorquina.

Els teixits de rebuig es completen amb una sèrie de components compatibles amb el medi ambient, com la sola de fibres naturals i cautxú biodegradable desenvolupat, o la pell que prové de deixalles de la indústria alimentària.

També s’ha prescindit de peces metàl·liques com els ullets i els reforços, que normalment incorporen en la seva composició substancies plàstiques.

D’aquesta forma es reinventa un clàssic, que la seva característica principal és la sola de pneumàtic reutilitzat. Ara com ara, la llei obliga els proveïdors a reciclar-la pel seu alt impacte mediambiental.

La Fundació Deixalles recull i reutilitza roba des dels seus inicis en 1986. Aquesta activitat, a més del factor ambiental de prevenció de residus, té un fort vessant social, ja que permet treballar en la inserció sociolaboral de persones en situació d’exclusió social i generar contractes laborals per a víctimes de l’exclusió social.