Recerca

Ecomaterials km0

La reutilització de materials considerats com a residus es pot convertir en un repte per a la fabricació de nous productes per substituir-ne d’altres que no són biodegradables, que tenen una alta empremta de carboni i que, per altra banda, estan desconnectats del procés productiu fonamentat en una economia circular.

Aquesta investigació, realitzada per Carolina García Espinar, tutoritzada pel Dr. Francesc Masdeu i el Dr. Joan Muñoz, en el marc d’un treball de fi de grau (Edificació) a la Universitat de les Illes Balears, es realitza per explorar la creació de nous materials amb matèries primeres que actualment es consideren deixalles a Mallorca, per afavorir la creació d’un nou material de quilòmetre zero.

Els materials obtinguts són orgànics i es componen de clovelles d’ametla, pinyols d’olives, pells de raïm i farina, junt amb aglomerants com la resina de pi dissolta amb acetona i fulla de figuera de moro triturada.

Tots aquests materials s’han combinat per crear una varietat de mostres per a l’estudi, i a partir dels resultats obtinguts s’han descartat les mostres que no presenten cohesió, duresa i estabilitat.

Les combinacions i dosificacions finals que sí presenten bona cohesió, duresa i estabilitat obren un nou camp de recerca per al desenvolupament de nous productes de quilòmetre zero en l’àmbit de la construcció, a partir de productes ecològics que actualment són considerats residus, possibilitant així un nou cicle de vida dins un model d’economia circular.